Valikko Sulje

Paravoimanosto

Mitä paravoimanosto on?

Paravoimanosto on kesäparalympialaji vammaisille urheilijoille. Paravoimanoston ainoa laji on penkkipunnerrus. Tässä lajiesittelyssä keskitytään nimenomaan paravoimanostoon kilpailulajina.

Voimanosto on kansainvälinen kilpailulaji myös kehitysvammaisille ja näkövammaisille urheilijoille. Kehitys- ja näkövammaisten voimanostossa kisataan kolmessa nostossa: kyykky, penkkipunnerrus ja maastaveto.

Kuka voi kisata paravoimanostossa?

Paravoimanoston soveltuvat vammat ovat:

  • Alentunut lihasvoima
  • Alentunut nivelten liikkuvuus
  • Raajapuutos
  • Alaraajojen pituusero
  • Lyhytkasvuisuus
  • Hypertonia, kohonnut lihasjänteys
  • Ataksia
  • Atetoosi

Näkö- ja kehitysvammaisuudet eivät ole paravoimanostossa soveltuvia vammalajeja. Kansainvälinen näkövammaisten liikuntayhdistys IBSA (International Blind Sports Federation) järjestää voimanostossa kilpailutoimintaa näkövammaisille, ja voimanosto on Special Olympics -laji kehitysvammaisille.

Suomen Paravoimailijat haluaa auttaa kaikkia voimanostosta ja voimailusta kiinnostuneita voimaharjoittelussa, olipa vammasi paravoimanostoon soveltuva tai ei. Ole siis rohkeasti yhteydessä meihin!

Paravoimanoston kilpailusäännöt

Paravoimanoston ainoa kilpailulaji on penkkipunnerrus. Lajissa kisataan painoluokittain.

Kilpailuvuorollaan urheilijat pyrkivät nostamaan mahdollisimman suuren kuorman yhden kerran. Suoritusta valvoo kolme tuomaria. Kilpailussa on kolme kierrosta, jonka lisäksi neljäs yritys voidaan sallia, mikäli nosto olisi kansallinen tai kansainvälinen ennätys.

Ennen nostoa

Urheilijan nimen kuuluttamisen jälkeen urheilija asettuu penkille ja nostaa tangon telineestä suorille käsille. Tangon ollessa suorilla käsillä tuomari antaa aloituskomennon ”start”. Urheilija saa käyttää korkeintaan kaksi minuuttia nimen kuulutuksesta ”start”-komennon saamiseen.

Urheilijalla saa olla mukanaan yksi avustaja, joka voi auttaa urheilijaa asettumaan penkille, kiinnittämään jalkahihnan/hihnat sekä nostamaan tangon telineestä. Ennen aloituskomennon antamista avustajan tulee poistua nostoalueelta.

Nostosuoritus

Saatuaan ”start”-komennon urheilija laskee tangon rintaan. Tanko tulee pysäyttää rinnalla ja tämän jälkeen punnertaa takaisin suorille käsille. Kun kädet ovat suoristuneet, tuomari antaa ”rack”-komennon, ja urheilija saa asettaa tangon takaisin telineeseen.

Noston aikana tanko tulee punnertaa ylös molemmat kädet samanaikaisesti lukiten. Tanko ei saa liikkua alaspäin rinnalta lähdön jälkeen. Urheilijan takaraivon, hartioiden, pakaroiden sekä jalkojen ja kantapäiden (mikäli sovellettavissa) tulee pysyä kiinni penkissä koko noston ajan. Maksimioteleveys on 81cm etusormien välillä (etusormet tangon merkeillä), ja peukalon tulee olla tangon ympärillä (eli eri puolella kuin muut sormet)

Noston jälkeen

Nostoa valvovat tuomarit ilmoittavat noston joko hyväksytyksi (valkoinen valo/lippu) tai hylätyksi (punainen valo/lippu). Jotta nosto hyväksytään, tulee urheilijan saada hyväksyntä vähintään kahdelta tuomarilta.

Tuomareiden päätöksen jälkeen urheilijalla on yksi minuutti aikaa ilmoittaa seuraava nostonsa. Mikäli nosto oli hyväksytty, tulee seuraavan noston olla vähintään 1kg edellistä korkeampi. Mikäli nosto hylättiin, voi urheilija yrittää samaa painoa uudelleen.

Jos ilmoitusta ei tehdä, on hyväksytystä nostosta seuraava automaattisesti 1kg korkeampi, ja hylätystä nostosta seuraava saman painoinen. Urheilija ei voi pyytää edellistä nostoa kevyempää painoa.

Harri Kauppilan kisasuoritus:

Halutessasi voit ladata koko paravoimanoston säännöstön alta:

Mikäli olet kiinnostunut paravoimanostosta / voimaharjoittelusta harrastus- tai kilpailumielessä autamme mielellämme. Ota yhteyttä sähköpostitse info@paravoimailijat.fi tai puhelimitse 045 78355799 (arkisin 9-14)!

Seuran vuosittainen jäsenmaksu on 49€. Lisätietoa jäsenyydestä löydät liity jäseneksi -välilehdeltä.