Ennemmin tai myöhemmin urheilija voi tulla tilanteeseen, jossa alkaa reflektoimaan omia vahvuuksiaan sekä heikkouksia (kehitettäviä osa-alueita) sekä siihen vielä mukaan vertailua suhteessa kanssakilpailijoihin.
Lajista riippuen pitänee alkaa tehdä valintoja; lähdenkö kehittämään kaikkia lajiini tarvittavia osa-alueita hissukseen tasaisesti suurinpiirtein yhtä hyviksi vai hionko yhden, jo valmiiksi parempaa tekijää niin huippunsa kuin se vain on kohdallani mahdollista? Tiedostaen samalla, että fokus yhteen vie aikaa ja energiaa muilta alueilta niiden jääden väkisinkin heikommiksi.

Oma näkemykseni on, että analysoi, laske ja pohdi sinun oma vahvuutesi ja hio sitä ajan saatossa timanttiseksi! Pyri olemaan siinä, mihin sinulla on vahvuuksia, paras.
En tarkoita sitä, että kokonaan pitää karsinnan jälkeen hylätä kokonaisvaltainen harjoittelu -tottakai siinä kehittyy samalla niitä heikompiakin osa-alueitasi mutta niistä ei kannata ottaa valtavaa stressiä ja murhetta. Fiksusti ohjelmoitu harjoitusohjelma takaa sen, että kehitystä tapahtuu mutta urheilijan mieli pysyy virkeänä kun pääsee jokaisella harjoitusviikolla jatkamaan vahvuuden jumppaamista entistä kovempaan kuntoon.
Alkuun valikointi ja suorastaan karsiminen voi kuulostaa hurjalta, ehkä jopa rajulta mutta toisaalta todennäköisesti urheilija voi saada huolta ja stressiä siitä, kun asioita on liikaa mielessä. Jokainen urheilija kuitenkin kamppailee kilpakumppaneiden lisäksi myös aikaa vastaan, seuraava ottelu, turnaus, kisatapahtuma on jo nurkan takana. Aikapaineessa kun yrittää liikaa kahmia kaikkea harjoituslautaselle ja varsinkin jos data näyttää, että tulokset eivät kehity -ainakaan tarpeeksi mallikkaasti, voi turhautuminen iskeä ja motivaatio laskea ääritapauksissa laskien jopa itsetuntoa.
Mikäli urheilijan laji on sellainen, että tulisi olla suhteellisen hyvä tasaisesti kaikessa niin suosin priorisointia silti. Voisi esimerkiksi ottaa teemakuukausia, esimerkiksi huhtikuussa keskitytään pelkästään maksimivoimaan.
Kirjoittaja on Teemu Kovasiipi, urheilun psyykkinen valmentaja joka käyttää kognitiivis-analyyttistä viitekehystä auttaessaan urheilijoita sekä joukkueita